Sabtu, 23 April 2011

7) Cantik itu Dugaan


Teman xsure le camane nak susun cerita, jadik teman cerita je le apa yg terlintas di benak sekarang ni. Teman bukak FB kadang2 tu usha la kawan2 yang cantik. Teman view la gambar kat album deme, tgok ade yg pandai bergaya, badan lawa dan slim, kulit sihat, mekap tebal, ala2 model gitu, baju ketat2 , secara langsungnya ramai la yg minat. Cantik memang cantik, kadang2 teman sedih, teman pernah la miliki sume tu dulu, even xpndai bergaya pon, badan still lawa lg. (BOLEHLA...) Sume tu pengaruh teman nak jadi cantik, sekarang teman cam makcik2 je. bergaya pon xreti, tp bila bergaya, orang tegur plak, jadik segan...Jadi, teman pon decide nk pakai baju biasa2 je. biarlah nmpak cam makcik, janji xde nak segan memanjang, konfiden lari.

memang tu sume nikmat dan membanggakan bila orang duk minat kite, duk pandang kite, duk kagum kat kite, cantiknyer!!! kata deme. tapi depe lupe , bende2 ni la buat depe jadik riak, bangga, bongkak, muke tu kalau leh tinggi smpai langit pon nak buat jg. bila dh bgga sangat, mula xsedar diri, baju pon makin ketat, makin koyak rabak, tudung xserupa tudung, legging pon dah trend, tp still bertudung jugak.. Memang pelik la manusia zmn sekarang, pelik+kreatif.

kadang2 tgok ade showcase baju muslimah, tapi konsep menutup aurat tu xkena, pahtu baju dia rasa cam berat 100kg, hiasan sana sini, lip lap lip lap. hape la... kalau xsilap teman, kalau bab baju wanita ni, konsep baju taqwa ni, dia xleh menarik perhatian sgt. mesti sederhana, kaler pon xkontras, xde rambu2 sangat.
wanita, kelemahan utama ialah perhiasan. sebenornye depe xtau dpe sendiri pon dah cukup sbagai perhiasan dunia, dah cukup cantik... tapi nak cari lagi kecantikan, biar mencapap sana sini. sian teman kat member2, tapi teman pon dalam proses lagi nih.

erm..wanita mmg cantik, tp duk tayang2 aurat mmg kesian.. teman terkelu lidah. dosa pahala tau, tp manusia mmg selagi xkena bala, selagi tuh, xkan sedor... erm..nauzubillah. cukup la cik Tina merapu malam ni.
ni sume kata2 nasihat untuk diriku dan yg lain2.. tina, mike pon kene beringat ek.. jangan duk ingatkan orang, mike pon same! pelempang bagi kat muke tuh!!! ingat ek!!

=(

Sekian..

2 ulasan:

aizat berkata...

cantik tu luas definisi nye..tp andai kita memilih hidup berpandukan agama, insyaAllah semua akan nmpak cantik, biar ada manusia yg mengeji..
Allah suka pada kecantikan dan ajaran Islam pun menganjur utk kita mnjaga kecantikan dalaman n luaran, dgn NIAT KERANA ALLAH dan bkn nk harapkan pujian manusia..jadi bergembiralah wahai Tina andai memilih cara yg Allah redhai :)

Mardhati Husna berkata...

yer...tina selalu ingatkan diri, kalau pakai baju labuh tu orang pndang buruk, tapi tina tau, Tuhan pk sebaliknya....Allah je tahu bahawa perempuan cantik adalah perempuan yg menjaga auratnya....InsyaALLAH..akan diamalkan smpai le mati...biarlah orang ramai perlekeh tina, tina ingat, ade sorang lecturer bagitau, mana2 laki yang pandang tina, bukan sebarang laki..mesti lelaki yang istimewa...hehe...