Isnin, 25 April 2011

11) Prosecutor Princess (Korean Drama Series)



Drama ni berasaskan tentang misi rahsia Seo In Woo (hero) untuk membersihkan nama ayahnya yg dianggap pembunuh. Puncanya bermula apabila ayah Ma Hye Ri, Ma Sang Tae terbunuh seorang wakil mogok yang tamak. Tapi, ayah Hye Ri berjaya menutup kesalahannya dengan bantuan beberapa orang kenalan, namun ayah In Woo, Seo Dong Gun telah didakwa atas kesalahan tersebut. Sepanjang misi In Woo berjalan, pelbagai konflik yang berlaku tetapi cinta Hye Ri terhadap In woo mula berputik sikit demi sikit... etc.

p/s --> malas cerita panjang sgt, tgok la sendiri.

Pengajaran yang boleh diambil:
1. Manusia mesti mengaku kesalahannya supaya tidak menyebab berlakunya fitnah

2. Seorang ayah atau ibu harus bijak memberi kebebasan kepada anak2 mereka, bukan bebas bermaksud berbuat sesuka hati

3. Selami dan fahami hati anak2 adalah pendekatan terbaik, bukannya melentik atau meninggi suara apabila anak2 buat salah

4. Bekerja dengan penuh hati2 dan tanggungjawab

5. Belajar menjaga hati semua pihak untuk memperoleh dan mengekalkan hubungan yg baik sesama manusia

6. Hargai orang2 yang menyayangi kita dengan sebaik mungkin, jangan menyesal di kemudian hari apabila telah hilang kepercayaan mereka thadap kita.

7. Harta bukan penentu kebahagian, dan harta yang byk xkan kekal lama jika disalurkan ke arah yang sia2

8. Cinta adalah sgt kompleks dan pada masa yg sama ia mudah, janji hati mesti ikhlas.

9. Bantulah mereka yang berada dalam kesusahan terutama mereka yang teraniaya, mengikut kemampuan yg ada.

10. Rasuah itu membina satu masyarakat yang kurang etika, kotor dan zalim.

Ahad, 24 April 2011

10) Business Card (even w/o business)







ye ni la business card teman yg pling simple...ade gmbor rame2 lagi... teman amik fonts times new roman je sbb malas nak sibuk2 cari font lain. sbb teman nak yg standardize punyer :P haha.. prasan x saya conteng tuh... confidential sikit. hanya orang2 yg terpilih je leh tau.. oopss! i did it again.

ok.. nak gi wat untuk minah nama silence melody plak...hurm.... :) kena bg 5 proposal ni...




ini aina punye lak..lagi dahsat...camni teman nak edit balik la temannyer b.card. xadil la dia punye lawo,..hurmmm.....edit kasik lagi lawa!!

9) Lagi Seminggu Lebih =(


Resah gelisah la hati ni, lagi seminggu lebih je nak balik ke UIAM. Rasa cam xpuas duk kat sini, even dah berbulan2 duk kat rumah.. Please la hati, be strong, be patient, be sparkling. Erm...rasa xnak pergi pon ade, mak tanya "Kakngah..kalau xamik shortsem xleh ke?" adeh dalam hati... tertusuk bila dengar.. Mak pon xpuas ek kakngah duk kat rumah. Ya ALLAH, aku memohon pada-Mu, lindungilah dan bimbinglah kami sekeluarga, lahirkan rasa rindu pada kami anak beranak, janganlah kami mengabaikan diri masing2. Engkau Maha Pengasih, Penyayang dan Maha Pengampun..maka ampunkanlah dosa kami semua, dari lahir hingga mati, dari hujung rambut hingga hujung kaki, dari dosa kecik ke dosa besar..

Nanti dah pergi sana, teman arap, teman dah jadi lebih matang, lebih teratur dan sistematik, lebih rajin dan pengemas. Sayang makhluk lain seikhlas hati dan be considerate to every1. UIAM, bukanlah pintu pagar dgn luasnya untuk teman ek.. hihi..

still mood sedih, banyak nak kena plan leklok ni, xleh asyik ikut flow je..buat flow sendirik ek tina..weeeheee...!! adios~~
xsabar nak main kayak kat tasik uia lagi!! matte kudasai neh!

8) Niat Bersenam

erm...dulu pernah tgok kat KBS WORLD channel astro, exercise orang korea. mmg best, macam tarian, itu yg teman suke, sbb teman suke menari2 ni..kool... :) teman pon cari la slot tu kat utube. mule2 cam payah nak jumpe, akhirnya, usaha berhasil, jumpe la jugak vdeonya.. inilah dia.

video

Teman pon berlatih, teman niat nak kuruskan badan, kasik lemak2 kat badan ni jatuh. maklum la, dh lama xjoging, badan naik cepat sangat sbb stop tiba2. niat teman mmg nak cantik, pakai baju pon nampak kiut, xde la belon sana sini. lipatan pon leh la dikurangkan bila dah slim. dalam banyak2 niat tuh, xterfikir pon pasal isu kesihatan. Pikir nak cantik je, tp secara xlangsung, badan jadik cergas, otak cerdas, badan rasa panas dan ringan, peluh lenjun, jantung berdegup kencang, dll.

napelah xamalkan dari dulu lagi..semua ni bila nak dekat kiamat (sakit) baru nak terhegeh2, xpe..bila kita exercise, ia adalah salah satu disiplin rutin kehidupan. so, sape dapat spent time bersenam, mmg seorang yg agak berdisiplin.( tu dia, bangga ceq). haha

tp niat tuh la, patutnye lebihkan pada kesihatan. sbb cantik tu subjektif. kalau teman slim pon, belum tentu cantik ,pasai orang kata teman lg cantik kalau chubby.. hampeh, selalu potong stim je.. xpe, still terima kasih byk2. ok..set minda betui2, senam untuk jadik sihat!!!!

moh kite bersenam!!!

Sabtu, 23 April 2011

7) Cantik itu Dugaan


Teman xsure le camane nak susun cerita, jadik teman cerita je le apa yg terlintas di benak sekarang ni. Teman bukak FB kadang2 tu usha la kawan2 yang cantik. Teman view la gambar kat album deme, tgok ade yg pandai bergaya, badan lawa dan slim, kulit sihat, mekap tebal, ala2 model gitu, baju ketat2 , secara langsungnya ramai la yg minat. Cantik memang cantik, kadang2 teman sedih, teman pernah la miliki sume tu dulu, even xpndai bergaya pon, badan still lawa lg. (BOLEHLA...) Sume tu pengaruh teman nak jadi cantik, sekarang teman cam makcik2 je. bergaya pon xreti, tp bila bergaya, orang tegur plak, jadik segan...Jadi, teman pon decide nk pakai baju biasa2 je. biarlah nmpak cam makcik, janji xde nak segan memanjang, konfiden lari.

memang tu sume nikmat dan membanggakan bila orang duk minat kite, duk pandang kite, duk kagum kat kite, cantiknyer!!! kata deme. tapi depe lupe , bende2 ni la buat depe jadik riak, bangga, bongkak, muke tu kalau leh tinggi smpai langit pon nak buat jg. bila dh bgga sangat, mula xsedar diri, baju pon makin ketat, makin koyak rabak, tudung xserupa tudung, legging pon dah trend, tp still bertudung jugak.. Memang pelik la manusia zmn sekarang, pelik+kreatif.

kadang2 tgok ade showcase baju muslimah, tapi konsep menutup aurat tu xkena, pahtu baju dia rasa cam berat 100kg, hiasan sana sini, lip lap lip lap. hape la... kalau xsilap teman, kalau bab baju wanita ni, konsep baju taqwa ni, dia xleh menarik perhatian sgt. mesti sederhana, kaler pon xkontras, xde rambu2 sangat.
wanita, kelemahan utama ialah perhiasan. sebenornye depe xtau dpe sendiri pon dah cukup sbagai perhiasan dunia, dah cukup cantik... tapi nak cari lagi kecantikan, biar mencapap sana sini. sian teman kat member2, tapi teman pon dalam proses lagi nih.

erm..wanita mmg cantik, tp duk tayang2 aurat mmg kesian.. teman terkelu lidah. dosa pahala tau, tp manusia mmg selagi xkena bala, selagi tuh, xkan sedor... erm..nauzubillah. cukup la cik Tina merapu malam ni.
ni sume kata2 nasihat untuk diriku dan yg lain2.. tina, mike pon kene beringat ek.. jangan duk ingatkan orang, mike pon same! pelempang bagi kat muke tuh!!! ingat ek!!

=(

Sekian..

Isnin, 18 April 2011

4) Perancangan Menculik Budak (Just Kidding =)





Semalam teman turun bawah , nak pergi beli mkn2 sikit kat kedai.. sambil2 jalan nak balik rumah, ternampak la budak2 duk main kat playground...so cute!!! tiba2 dalam duk pandang budak2 besor main kejar2, muncul lembaga yg sgt kecik..hahha..ade jugak budak bawah umur join budak atas umur.. :P

kerana dia sgt comel, awok pon rakam le vdeo dia..seronok + syok sorang2 je si kecik ni..geram...rasa nak peluk2 je..putih kulit dia gebu..

malas nk taip panjang2..tgok je la gmbar2 and vdeo kat atas nih..

layan~~~

Jumaat, 8 April 2011

3) Terkenang Hobi Lama Saya - FFVII

erm..dulu suka sangat game ff7..even grafik sgt la hampeh kalau korang tgok, tapi masa zaman teman mula2 main dulu mmg itulah yg the best. mana x nya, jepon kan maju seiring ngan US bab2 grafiking nih.. tapi yang paling menarik ialah walktrough cerita game nih. sangat menghayat hati. bila manusia dilanda penipuan dan kekeliruan, mulalah anasir jahat menguasai diri. keperimanusiaan dah hilang, maka manusia jugak hilang. dibunuh orang yang berperangai xserupa manusia..

arggghhhhh.... i love CLOUD

CLOUD..i miss you too... (POSkad daripada Cloud membuatkan teman terasa rindu untuk melukis lagi).. mana bakat teman tuh?? dah lari ke sebab merajuk?? haih..sonna.. i always think i am aerith. which the one u love, but has gone just to remind u, how i sacrificed a lot 4 u to love easy and free.. cloud, bila nak wat comeback?

nak melukis lagi lah...layan...